Recept za domaći kečap: Napravite zdraviju verziju svog omiljenog umaka

Sastojci:

5 kg paradajza

pola kilograma luka

pola kilograma paprika

4 čena bijelog luka

pola litre jabučnog octa

dvije šoljice šećera

kašika bibera

2 kašike soli

Priprema:

Paradajz ogulite, očistite od sjemenki i krupno narežite, ogulite i luk te ga krupno narežite, a isto učinite i s paprikama. Bijeli luk narežite na kriške. U veliki lonac debelog dna stavite sve sastojke, kuhajte na srednjoj vatri do vrenja, tada smanjite vatru i nastavite s kuhanjem desetak minuta, dok povrće ne omekša, uz konstantno miješanje. Maknite s vatre i sve izmiksajte, najbolje štapnim mikserom. Lonac vratite na vatru uz često miješanje na srednjoj jačini, dok se rijetka smjesa ne zgusne. Postupak traje oko dva sata. Kako biste provjerili je li kečap kuhan, kašiku smjese trebaa staviti na tanjir, a vaš je umak gotov ako se iz smjese ne cijedi tekućina. Potom ga pohranite u sterilne vruće staklenke. Sterilizirajte ih kuhanjem u vodenoj kupki, desetak minuta. Ostavite da se hladi i čuvajte na suhom i hladnom.