Recept za crnu salatu od kvinoje

 

Crna kvinoja toleriše i jače ukuse i začine tako da se sa njom zaista možete poigrati. Probajte recept koji predlažemo i prilagođavajte ga prema svojim ukusima i afinitetima.

Sastojci (za 3 osobe):

1 ½ šoljica crne kvinoje
3 šoljice vode
1/3 kašičice soli
4 mlada luka
1 manja sveža crvene paprika
¾ šoljice kuhanog kukuruza
½ vezice svježeg peršuna
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika umeboši sirćeta
1 kašika sirupa od agave
¼ kašičice mljevenog bijelog bibera

Priprema:

Operite kinoju ocijedite. Stavite je u posudu za kuhanje i prelijte vodom. Zakuhajte na jakoj vatri i dodajte so. Smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Ostavite da se hladi. Nasjeckajte mladi luk na kolutiće, a papriku na kockice. Nasjeckajte peršun. Umiješajte mladi luk, papriku, kukuruz i peršun u kuhanu kinoju. Napravite preliv za salatu od maslinovog ulja, jabukovog i umeboši sirćeta, sirupa od agave i bijeloga bibera. Prelijte salatu i dobro promiješajte.

Komentari

komentara