Recept za čaj od koprive koji će vam očistiti pluća, jetru i želudac

Ljekovitost izuzetno rasprostranjene korovske biljke koprive (Urtica dionica) odavno je potvrđena. Naročito je djelotvorna kod malokrvnosti, opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice i nervoze.

Savršen je čistač krvi, sprječava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Zbog zavidnog sadržaja hlorofila pomaže obnavljanje oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.


Kopriva je djelotvorna i kod proljetnih alergija, pokazala su istraživanja. Ali prije nego što počnu da koriste sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima treba da konsultuju ljekara ili homeopatu.

 

Za želudac i jetru posebno je djelotvoran čaj pripremljen od cijele biljke. Sprema se tako što se u 2 l vode stave 3 supene kašike usitnjene koprive, i ostavi da odstoji od 10 do 12 sati.

Nakon toga smjesa se kuha poklopljena pola sata. Kada se ohladi procijedi se i pije 3 puta dnevno prije jela po jedna šolja. Ovaj lijek odvaja sluz iz pluća, čisti creva, jetru i želudac.