Recept za: Bosanski lonac iz rerne

Za pripremu ovog jela koristila sam teletinu po želji, 1 glavica kupusa, 2 glavice crvenog luka i 3-4 čehna bijelog luka, 2 mrkve, 3 lovorovog lista, 5-6 srednjih ili velikih krompira i začini ( so, vegeta i biber) i ulje.

Priprema:— Meso oprati i posušiti kuhinjskim papirom, dodati sol i vegetu te malo ulja promiješati i ostaviti da malo odstoji dok vi perete i sječete povrće, na željene komade. U šerpu s poklopcem staviti ulja po želji te dodati meso i ispržiti na ringli da dobije lijepu boju.

Dodati obje vrste luka te mrkvu malo prodinstati ne jakoj temperaturi. Postepeno dodavati krompir i miješati da se ujednači. Kupus isjeći i malo posoliti da odstoji da bi otpustio te dodati u krompir, začine i lovorov list. Dodati 2-3 prsta vode, poklopiti, staviti u rernu da se peče sve dokle god se meso ne skuha uz povremeno dodavanje vode ako vam je uvrila voda. Kad je meso skuhano malo u jednom ćošku šerpe staviti 3-4 kašike ajvara i razmutiti u vodi do željene gustoće.

Poklopiti i vratiti u rernu da se peče i kuha još jedno 10- tak minuta i isključiti rernu. Prijatno.

(Fera Hata Sarić)

Komentari

komentara