Recept Petre Meško: Pečena kaša od heljde s povrćem

Petra Meško preporučuje ukusno i jednostavno jelo, koje neće opteretiti vaše tijelo.

Sastojci: 300 grama heljdine kaše, šparoge. 200 grama poriluka, 4 komada mrkve,  500 grama tofu sira, 4 kašike pšeničnog brašna, kokosovo maslo, sojin umak, sol, umak od povrća, sjemenke tikvice, začini (peršun, celer, ili srijemoš).

Priprema: Oprati heljdinu kašu (zrna heljde), dodati vodu i sol, kuhati na tihoj vatri 10 do 15 minuta, po potrebi dolivati vodu. Odstraniti s vatre, i pustiti da heljdina zrna još malo nabreknu. Mrkvu, poriluk i šparoge očistiti, narezati na sitne kolutiće ili komadiće. U tavi na kokoskovom maslu pržiti sastojke. Neka postupak bude kratak, da povrće ostane hrskavo. Kada je gotovo, povrće dodamo heljdinoj kaši. U mikseru promješamo: sir, kojem smo dodali brašno, 1 do 2 decilitra vode, sojin umak, ulje, sol i začine. Kada masa postane glatka, dodamo je kaši i pretresemo u pomaštenu tepsiju sa visokim rubom. Pospemo sjemenima i zapečemo oko 20 minuta na temperaturi 220°C. Zapečenu heljdinu kašu narežemo na kocke, za dekoraciju upotrebite svježe povrće.

Povezani članci: Veganstvo, način života Petre Meško: Živim prirodno, ne iskorištavam životinjski svijet

Komentari

komentara