(RECEPT) NARODNI PRIPRAVAK PROTIV GLAVOBOLJE

Glavobolja je najčešća neurološka bolest i jedan od najčešćih razloga posjeta ordinaciji porodičnih ljekara. Prema epidemiološkim podacima 50% populacije ima glavobolju barem jednom godišnje. Istraživanja također pokazuju da je najmanje 10% odraslih iskusilo neku vrstu ograničenja zbog jačine njihove glavobolje, a 3% populacije svakodnevno živi s glavoboljom.

 

Tenzijska glavobolja je najčešća vrsta glavobolje, blagog do umjerenog intenziteta. Javlja se na cijeloj površini glave.

Migrene su pulsirajuće glavobolje jakog intenziteta smještene u jednom području glave koje prate simptomi poput mučnine, osjetljivosti na svjetlost i buku.

Cluster glavobolju (višestruku glavobolju) karakterizira pojačani intenzitet, iznenadni početak i ponovljeni ciklični napadi.

Bol u sinusima manifestira se u području sinusa i mijenja svoj intenzitet ovisno o naglim pokretima glave.

Sekundarne glavobolje uzrokuju stanja poput encefalitisa ili traume mozga.

Limunada s lavandom jedan je od najpoznatijih narodnih pripravaka protiv glavobolje. Ovaj napitak tijelo dovodi u balans, a pripremite je od osušenih cvjetova ili eteričnog ulja lavande.

Sastojci:

¼ šoljice osušenih cvjetova lavande (ili kapljica eteričnog ulja lavande)
6 limuna
1 šoljica meda
5 šoljica vode

Priprema:

Prokuhajte pola potrebne količine vode i sklonite sa štednjaka. U vodu dodajte med i lavandu. Pustite neka odstoji 20 minuta, zatim procijedite i prelijte u veću posudu. Dodajte limunov sok, ostatak vode i dobro promiješajte. Limunadu dobro ohladite.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.