Za ovaj recept vam je potrebno: 6 kašika putera, 1 manja glavica crvenog luka, sitno isječena, 220 grama šampinjona, 150 grama lisičarki, 1 kocka za supu, 1 veza peršuna, fino isjeckanog, So i biber, 60 mililitara konjaka, 50 grama pavlake i1 veza vlasca, fino isjeckanog

 

  1. U tavi srednje veličine otopite dvije kašike putera na srednjoj temperaturi i dodajte isjeckani crveni luk. Miješajte dok luk ne postane mekan i providan, a onda dodajte šampinjone i lisičarke i preostali puter.
  2. Ostavite mješavinu da se krčka oko osam minuta i pripazite da luk ne dobije smeđu boju. Ubacite kocku za supu i ¾ peršuna i sačekajte da prokuha. Smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat vremena.
  3. Nakon sat vremena, izvadite peršun. Ostavite supu da se ohladi nekoliko minuta i zatim je ubacite u blender i izmiksajte na najvećoj brzini dok smjesa ne postane glatka.
  4. Nakon miksanja, vratite smjesu u lonac, dodajte vrhnje i začinite biberom i soli i ostavite da se krčka. Dodajte konjak, dobro promiješajte i poslužite.
  5. Supu ukrasite preostalim gljivama, vlascem i peršunom.