Recept: Krem supa od šampinjona i lisičarki

Za ovaj recept vam je potrebno:

6 kašika putera
1 manja glavica crvenog luka, sitno isječena
220 grama šampinjona
150 grama lisičarki
1 kocka za supu
1 veza peršuna, fino isjeckanog
So i biber
60 mililitara konjaka
50 grama pavlake
1 veza vlasca, fino isjeckanog

Način pripreme:

U tavi srednje veličine otopite dvije kašike putera na srednjoj temperaturi i dodajte isjeckani crveni luk. Miješajte dok luk ne postane mekan i providan, a onda dodajte šampinjone i lisičarke i preostali puter.
Ostavite mješavinu da se krčka oko osam minuta i propazite da luk ne dobije smeđu boju. Ubacite kocku za supu i ¾ peršuna i sačekajte da prokuha. Smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat vremena.
Nakon sat vremena, izvadite peršun. Ostavite supu da se ohladi nekoliko minuta i zatim je ubacite u blender i izmiksajte na najvećoj brzini dok smjesa ne postane glatka.
Nakon miksanja, vratite smjesu u lonac, dodajte vrhnje i začinite biberom i soli i ostavite da se krčka. Dodajte konjak, dobro promiješajte i poslužite.
Supu ukrasite preostalim gljivama, vlascem i peršunom.

Komentari

komentara