Recept i postupak za baklavu sa bademima i pistacijama

Potrebno je:- 1 jufka, oklagije, otopljeni puter, četkica za mazanje, bademi i pistacije i malo pistacija za posipanje..

Potrebno: 350 grama mljevenih badema i 350 grama mljevenih pistacija.. Nisam stavljala ništa šećera jer su kod nas pistacije slane..

Prvo skuhati agdu da se može ohladiti dok se pravi i peče baklava.. Recept za agdu u orginalnom ide ovako:-4 šolje šećera, 2 i po šolje vode, soka od pola limuna i jedno drvce cimeta.. Agdu kuhati 8-10 minuta…Ja sam pravila agdu sa organskim šećerom pošto je on dosta slađi od bijelog šećera; stavila sam 750 grama šećera, soka od pola limuna, drvce cimeta i 900 ml vode…Agdu skuhati i ohladiti

Odvojiti malo samih pistacija za dekoraciju ..Prvo skuhati agdu da se može ohladiti dok se pravi i peče baklava..

Na radnu površinu staviti list jufke premazati sa otopljenim puterom 450 grama putera ide u ovaj recept. Preko prve jufke staviti drugi list jufke i ponoviti postupak kao sa prvom jufkom..350 grama mljevenih badema i 350 grama mljevenih pistacija skupa pomiješati i obilno posuti po jufkama kao na slici. Staviti sto tanju oklagiju prema sebi i počinje procedura zamotavanja..

Zamotana rola, sad s desne i lijeve strane sužavamo jufku prema stedini, da bude kao gužva.

Ovako izgleda kad se zgužva.

Agda se kuha 8-10 minuta.

Skinuti s oklagije i prebaciti u tepsiju i tako sve dok ne istrošite sve ..

Poslagati u tepsiju, izrezati pomoću skalpera ili oštrog noža, možete prije ili poslije pečenja. Meni je bolja kad se poslije pečenja isječe ne pucaju kore .. Premazati sa puterom po vrhu baklavu. Peći na 150 stepeni (350 Ferhajt) oko 45 minuta… Vruću baklavu zaliti hladnom agdom.. Treba baklava da odstoji u agdi 4-6 sati poslije servirati.. Ako vam baklava ne upija agdu kad je zalijete prekrijte tabljom i krpom.

Pečenu baklavu odmah zaliti hladnom agdom i posuti sa mljevenim pistacijama po vrhu..

Ja sam baklavu sjekla na 5 cm ili ako hoćete manje zalogajčice onda na 2,5 cm.