Recept Darka Jurića: NORIMAKI ZA 4 OSOBE

Darko Jurić je svakako čovjek koji je pitanje ishrane podigao na višu dimenziju. Darko hranu posmatra više kroz umjetnost okusa, boja, teksture, mirisa. Hrana Darku nije samo način za utoliti glad. Darko je Šibenčanin porijeklom, kosmopolit životom. Zagrebački je chef, pisac, holistički orijentiran savjetnik za zdrav život i sirovu hranu. Magistar je kineske medicine.

Naš je sagovornik više od 30 godina vegetarijanac. Svo to vrijeme, nijednom nije posjetio ljekara ni popio neku tabletu. Pun je pozitivnosti, optimizma, energije. U najnovijem broju Aure koji je na kioscima od 31. jula (na Jadranu od 2. avgusta), Darko opširno govori o sirovoj hrani te njenim učincima na naše tijelo i zdravlje. Govori o životu bez šporeta i frižidera te činjenici da preko 30 godina nije posjetio liječnika ni popio tabletu. Cijeli intervju na portalu će biti objavljen sredinom avgusta, a za naše online čitatelje, objavljujemo Darkov recept za Norimaki.

NORIMAKI
Za 4 osobe


4 komada Nori listića
Pašteta od karija
1 šoljica suncokretovih sjemenki
5 kašika jabučnog octa
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika karija
½ češhna češšnjaka
prstohvat himalajske soli
½ šoljice vode
Sve sastojke izmiksati u multipraktiku.

Povrće za norimaki
1 krastavac
1 crvena paprika
¼ bijelog kupusa
½ crvenog kupusa
2 mrkve
2 šake rukole
Svo povrće osim rukole narezati na tanke trakice

Na sušomat staviti nori listić, potom namazati paštetu od karija, te dodati ostalo narezano povrće po dužini nori listića. Zadnje dodati rukolu.Smotati sve u rolu i zalijepiti.  Narezati rolu na kolutiće debljine 3 cm. Poslužiti sa wasabijem, ukiseljenim đumbirom i tamari umakom.

(aura.ba/photo credit: Nikolina Mimić- Dujmović)