RECEPT DANA: Zanimljiva pita

Zanimljiva pita
Sastojci:
200 ml mlijeka ili vode
1 kašika masti
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
10 gr svježeg kvasca ili suhi
oko 450 gr brašna

Za nadjev pomiješati:
300 gr sira
1 bjelance
šaku spanaća sitno isjeckanog

Za posipanje tepsije:
1 kašika susama

Za premazivanje pomiješati:
1 žumance
2 kašike ulja
1 kašiku mlijeka

Priprema:
U mlako mlijeko razmutiti kvasac, šećer i malo brašna pa ostaviti da malo naraste. Kada je kvasac narastao dodati mast, so i brašno pa umijesiti fino mekano tijesto.
Uzeti tepsiju br 28 može i 30 podmazati uljem i odozgo posipati susam. Zatim staviti oblikovano tijesto u tepsiju preko susama blago rukama pretisnuti i pokriti da naraste oko 30-ak minuta.
Kada je tijesto naraslo rukama fino rastanjiti u tepsiju0. Potom prste umakati u ulje i praviti krugove tj. udubljenja prstima. Zatim udubljenja popuniti nadjevom. Potom premazom premazati stranice bez nadjeva. I peći na 200 stepeni oko 30-ak minuta.Prijatno!!!
Umjesto spanaća može praziluk, peršun…

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara