Recept dana: Za Julkinu šnitu ne treba puno kerefeka, nikakva posebna vještina ni skupi sastojci

Kod Julkine šnite nema puno kerefekanja i nekakvih posebnih vještina, a niti nekakvih ekstra skupih i neobičnih sastojaka. Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti i to mi se stvarno svidjelo.
A da li će se i vama uvući pod kožu prvim zalogajem, probajte!!!

Sastojci: 500 g lisnatog tijesta; za tamnu koru: 5 jaja, 200 g šećera, 50 g kakao praha, 75 g mljevenih oraha, 160 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika prezle
Fil: 500 ml mlijeka, 4 kašike brašna, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 250 g maslaca, par kapi limuna
Priprema:
Lisnato tijesto podijeliti na dva dijela i tanko rastanjiti (na veličinu pleha od rerne). Svaku koru izbockati malo viljuškom, staviti preko papira za pečenje i peći 15-ak minuta na 200 C. Napraviti dvije lisnate kore i ostaviti na stranu da se ohlade.

Za tamnu koru umutiti 5 bjelanaca sa šećerom i dodati jedno po jedno žumance. Pomiješati brašno, kakao, mljevene orahe, prezlu i prašak za pecivo, pa pažljivo umiješati u umućena jaja. Sipati u veliki pleh od rerne i ispeći koru. Dok se kore peku, napraviti kremu. Pomiješati brašno sa šećerom i malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijati da provri. Pripremljenu smjesu sipati u tankom mlazu u vruće mlijeko uz neprestano miješanje da se ne bi napravile grudvice. Vratiti na ringlu i kuhati još par minuta dok se kreme ne zgusne. Kad se malo prohladi, u kremu umiješati maslac i dodati par kapi limunovog soka po ukusu.

Kolač filovati na sljedeći način: lisnata kora – krema -tamna kora – krema- lisnata kora. Kad je sve nafilovano, kolač blago pritisnuti kako bi se slojevi bolje zalijepili (može se staviti neka lagana knjiga odozgo). Ostaviti par sati u frižideru da se fino rashladi i stegne, a zatim iseći na šnite ili kocke po želji. Prije služenja kolač možete posuti šećerom u prahu… uživajte!

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!