RECEPT DANA: Turli tava

Izvoran recept ovog jela potiče iz Turske, ali poslije Otomanske imperije ovo jelo se počelo spremati i u dijelovima Makedonije, i šire. Na turskom, riječ ‘turli” znači – sve pomiješano.

Za spremanje ovog ukusnog jela, potrebni su vam sljedeći sastojci:

 500 g teletine
 500 g pilećih bataka i karabataka
 Po oko 150 g paradajza, paprike, šargarepe, boranije, pečuraka, graška, krompira, plavog patlidžana, tikvica, sitnijih glavica crnog luka i bamija
 2-3 češnja bijelog luka
 1 ljuta papričica
 1-2 kašike biljnog začina
 Kesica bibera u zrnu
 3 lista lorbera
 1 kašika soli
 2 kašike tucane ljute paprike
 1 dl vode
 1 dl ulja

Meso isjecite na komadiće, a povrće na krupnije komade, poređajte u uljem namazanu zemljanu posudu, zalijte ostatkom ulja i vodom, poklopite i kuhajte na lagnoj vatri 2-3 sata.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!