Recept dana: SOČNA PITA S PATLIDŽANOM

Pita sa plavim patlidžanom je toliko ukusna da nećete moći da prestanete da jedete.

Pite su super rješenje kada vam se jede nešto ukusno, a da je brzo i lako. Da li ćete da koristite kupovne kore ili sami da ih razvlačite, ili se ipak odlučujete za tijesto, potpuno je nebitno. Ukus je svakako dobar, pogotovo ako je punjenje ukusno. A sa plavim patlidžanom nema greške.

I oni koji ne vole ovo povrće, neće imati nikakvu primjedbu na ukus ove sočne pite. Najbolje od svega je što ide i mocarela, koja se topi dok se peče, pa se razvlači.

SASTOJCI:

2 patlidžana

2 čena bijelog luka

1 crni luk

peršun

125 g mocarela sira

Za tijesto:

3 jajeta

125 ml jogurta

20 ml maslinovog ulja

250 g brašna

150 ml vode

10 g praška za pecivo

Crni i bijeli luk isjeckajte, pa propržite. Zatim dodajte plavi patlidžan isjeckan na kockice i pržite nekih 15 minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte sjeckani peršun.

Umutite jaja sa jogurtom, maslinovim uljem i vodom. Dodajte brašno i sjedinite žicom, pa stavite i prašak za pecivo i opet promiješajte.

U tepsiju stavite pek papir, pa premažite maslinovim uljem. Sipajte pola smjese, preko patlidžan, pa pospite mocarelom. Na kraju sipajte ostatak smjese. Pecite na 180°C oko 40 minuta.