Pita sa plavim patlidžanom je toliko ukusna da nećete moći da prestanete da jedete.
Pite su super rješenje kada vam se jede nešto ukusno, a da je brzo i lako. Da li ćete da koristite kupovne kore ili sami da ih razvlačite, ili se ipak odlučujete za tijesto, potpuno je nebitno. Ukus je svakako dobar, pogotovo ako je punjenje ukusno. A sa plavim patlidžanom nema greške.
I oni koji ne vole ovo povrće, neće imati nikakvu primjedbu na ukus ove sočne pite. Najbolje od svega je što ide i mocarela, koja se topi dok se peče, pa se razvlači.
SASTOJCI:
2 patlidžana
2 čena bijelog luka
1 crni luk
peršun
125 g mocarela sira
Za tijesto:
3 jajeta
125 ml jogurta
20 ml maslinovog ulja
250 g brašna
150 ml vode
10 g praška za pecivo
Crni i bijeli luk isjeckajte, pa propržite. Zatim dodajte plavi patlidžan isjeckan na kockice i pržite nekih 15 minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte sjeckani peršun.
Umutite jaja sa jogurtom, maslinovim uljem i vodom. Dodajte brašno i sjedinite žicom, pa stavite i prašak za pecivo i opet promiješajte.
U tepsiju stavite pek papir, pa premažite maslinovim uljem. Sipajte pola smjese, preko patlidžan, pa pospite mocarelom. Na kraju sipajte ostatak smjese. Pecite na 180°C oko 40 minuta.