RECEPT DANA: Slatka pita od bundeve

Sastojci
500 gr bundeve
500 gr kore za pitu (nisam sve iskoristila, jer sam previše punila nadjevom )
200 gr šećera
vanilin šećer po ukusu
1 prašak za pecivo
malo ulja
malo vode

Svekrvin rad:
Bundevu prepolovila, izvadila sjemenke i ogulila je. Isjekla na manje komade i izrendala.

Priprema:
U izrendanu bundevu dodati šećer, vanilin šećer, malo ulja pa sve zajedno dinstati kratko. U manjoj činiji napraviti smjesu od malo ulja, vode i praška za pecivo. Uzeti koru pa poprskati smjesom od ulja, vode i praška za pecivo, pa preko nanijeti prodinstanu bundevu. Preklopiti krajeve i sa jedne i druge strane pa od uze strane uviti u rolnu i stavite u pleh obložen pek papirom. Isto ponovite dok se ne utroše kore i materijal. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, zavisi i od rerne, dok pita lijepo ne porumeni. Ako volite, pospite prah šećerom.
Uživajte u mirisu jeseni uz kaficu i parče mirisne pite sa bundevom.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara