Recept dana: RUSTIČNA PITA S PRASOM

Sastojci:

Za tijesto:

150 g ječmenog brašna,
150 g speltinog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1 ravna kašičica soli,
3 kašike ulja,
200 ml kisele vode.

Za fil:

2 poriluka,
2 jajeta,
200 ml kiselog vrhnja,
so, biber po ukusu.

Priprema:

Tijesto

Izmiješati brašno, so, prašak za pecivo, dodati ulje i s kiselom vodom zamijesiti tijesto.
Ostaviti da odmara desetak minuta.

Fil:

Isjeći poriluk na kolutiće i prodinstati na malo ulja.
Posebno umutiti vrhnje s cijelim jajima i ostaviti na stranu.

Finalni postupak:

Tijesto razviti u krug i pomoću oklagije prebaciti na podmazan pleh tako da prelazi ivice kalupa, prenosi portal Ljepota i zdravlje.
Na sredinu tijesta staviti fil od poriluka i preliti umućenim jajima.
Prebaciti krajeve tijesta preko fila i malo “zavrnuti” ivice . Peći na 200°C 25-30 minuta.

(Hayat)

error: Content is protected !!