Recept dana: Ricotta sir gotov za 30 minuta

Sastojci:— 1900 mililitara mlijeka, masnoće 3,2 ili više, 350 mililitara slatke pavlake (tečni šlag), 1-1 1/2 mala kašičica soli, i četvrtina šolje limunovog soka.

Priprema:— U dublju šerpu staviti kravlje mlijeko, slatku pavlaku/tečni šlag , posoliti i spravu za mjerenje temperature (okačiti je za šerpu), da se zagrijava jedno 15 -20 minuta na srednjoj temperaturi, ne smije prokuhati . Kad vam je temperatura dostigla toplotu do 195 stepeni onda je gotovo. Odmah isključiti ringlu i dodati iscjeđeni limunov sok, samo jednom kratko izmiješati i ostaviti 5 minuta da tako odstoji. Ovamo pripremiti jednu dublju zdjelu, cjediljku i gazu za sir. Kad je prošlo 5 minuta odmah izliti smjesu na gazu, uzeti krajeve i malo ih skupiti skupa ili zavezati, iscijediti nježno rukama i ostaviti da odstoji 20 minuta

Ja sam držala 30 minuta, kod mene je izašao kao masni sir. Ako držite sir na cjeđenju 60 minuta onda njegova upotreba vam je idealna za lazanju.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!