RECEPT DANA: Ražene kiflice i kajzerice

Sastojci:
250 gr raženog brašna + bijelo pšenično brašno po potrebi
25 gr svježeg kvasca
100 ml ulja
1 ,5 dl mlako mlijeko
1 dl kiselog mleka
1 kašičica soli
1 kaščica šećera
1 žumance
Za premazivanje
50 gr omekšale masti, ( ili margarin, maslac, puter)
Za premazivanje
1 umućeno bjelance
i još
sjemenke za posipanje po želji

Priprema:

Razmutiti kvasac u mlako mlijeko dodati ostale sastojke, šećer, kiselo mlijeko, žumance, ulje i brašna pa umijesiti fino glatko tijesto. Ostaviti na toplom da se udupla.
Gotovo tijesto izručiti na sto posut brašnom pa podijeliti tijesto na dva dijela.
Od jednog dijela napraviti male loptice tj. kajzerice pa ih staviti u pleh obložen pek papirom.

Drugi dio tijesta podijeliti na četiri dijela. Oblikovati loptice pa uz pomoć oklagije razvući svaku veličine manjeg tanjira. Svaki razvučeni dio premazati mašću sem zadnje razvučene loptice i poredati jednu na drugu i rastanjiti oklagijom veći krug i sjeći trougliće tj. kiflice na željene veličine. Zamotati kao kiflice i poredati u pleh sa kajzericama. Neka odmaraju još 15-20 minuta dok se rerna ne zagrije.
Prije pečenja, kiflice i kajzerice premazati umućenim bjelancem i posuti sjemenkama po želji. Peći 20-30 minuta na 200 stepeni.Prijatno!!!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara