Recept dana: PUNJENI PLAVI PATLIDŽAN

Plavi patlidžan je izuzetno zdravo povrće koje djelotvorno djeluje na čitav organizam. Obara krvni pritisak, snižava holesterol, prija srcu.

Njegova upotreba u kuhinji može da bude bezgranična. Ima blag neutralan ukus mesa i odlično se slaže sa crnim i bijelim lukom, a u pitama, musakama, punjenim paprikama i te kako može da ga zamijeni ili makar obogati.

Punjeni patlidžani mnogima su omiljeni . Ukoliko želite laganiji obrok napunite ih samo povrćem i uživajte u sočnom i vrlo ukusnom ručku. Za vrijeme ljetnih vrućina najčešće posežemo za laganim i brzo gotovim jelima, a patlidžani punjeni mješavinom povrća i listićima badema recept su koji se svakako isplati probati.

Sastojci: 2 plava patlidžana, 2 grančice celera, 1 crvena paprika, 1 crni luk, 2 čehne bijelog luka, 2 kašike listića badema, 1 kašika nasjeckanog peršuna, 6 kašika maslinovog ulja, so, biber, nekoliko listića svježeg peršuna

Priprema:
Sa štapića celera uklonite niti i isjeckajte na kockice, a zatim isjeckani celer stavite u lonac, prelijte vodom, posolite, kuhajte 12 minuta na umjerenoj vatri pa ocijedite.

Zagrijte rernu na 180 stepeni.

Patlidžane prepolovite, pa ih izdubite pomoću noža. Izdubljene patlidžane iznutra začinite solju i biberom, poprskajte ih s dvije kašike ulja, a zatim ih stavite naopako u pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stepeni.

Očistite papriku i isjeckajte je na kockice. Očistite crni i bijeli luk i sitno nasjeckajte. Ostatak ulja zagrejte u šerpi ili dubljoj tavi i dinstajte bijeli i crni luk oko pet minuta.

Dodajte meso patlidžana, iscijeđeni celer i nasjeckanu papriku. Nekoliko kockica paprike ostavite sa strane kako biste kasnije dekorisali. Posolite, pobiberite i dinstajte još 15 minuta na umjerenoj vatri.

Nakon toga, dodajte bademe i nasjeckani peršun, dobro promiješajte i smjesom napunite prethodno izdubljene polovine patlidžana. Punjene patlidžane pecite na 180 stepeni između 15 i 20 minuta.

Pečene patlidžane stavite na tanjir i ukrasite listićima peršuna i kockicama svježe paprike.