RECEPT DANA: Prženo slatko tijesto

Nema neke nauke, niti posebne tehnike – samo par sastojaka i malo vremena i ostaviće vas bez daha – tvrdi najpoznatija srbijanska kuharica Tanja Đorđević.Iz svoje bogate kulinarske prakse, za Aurine čitatelje tanja je ovog puta izdvojila recept za prženo slatko tijesto.

Prženo slatko tijesto
Sastojci
Potrebno je:
po potrebi brašno oko 400gr
2 dl vode tople vode ili mlijeka
1 kašika rastopljene masti ili ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suhog kvasca ili svježeg (20 gr)
džem po ukusu
Priprema
U toploj vodi razmutiti šećer, kvasac i kašiku brašna i ostaviti 15-ak minuta. Zatim dodati, mast, so i brašno, pa zamijesiti tijesto, fino glatko, da se ne lijepi za ruke. Izrađeno tijesto pokriti i ostaviti da miruje pola sata da se udupla.
Od tijesta praviti manje loptice da budu u paru.
Uzeti jednu lopticu tijesta i razviti u krug tanko pa premazati sa jednom kašikom džema. Preklopiti sa drugom lopticom rastanjenom i viljuškom pritisnuti krajeve, da ne bi džem iscurio.
U tiganj staviti malo ulja, dvije kašičice, pa staviti tijesto da se prži. Čim porumeni sa jedne strane okrenuti da se isprži i druga strana. PRIJATNO!!!

(aura.ba)

Komentari

komentara