RECEPT DANA: Pohovana palenta

Od palente možete napraviti “čudesa” od jela, a ove pljeskavice su dokaz za to.
Napravite ih, vrlo su “njam” kada ih poslužite uz dobar umak ili uz domaće kiselo mlijeko…. Neodoljivo!😊

Pohovana palenta
Sastojci:
100 gr kukuruznog griza
400 ml vode
1 kašičica soli
po ukusu biber
1 kašičica mast ili ulje

Za pohovanje:
brašno
prezle
jaje
malo soli

Za prženje;
mast ili ulje

Priprema:

Vodu, mast i so staviti, na šporet, da proključa. Kada voda provri, dodati palentu neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne i počne da se odvaja od posude. Skloniti sa šporeta, dodati još po ukusu so i bibera. I ostaviti da se ohladi. Zatim praviti od ohlađene kuhane palente pljeskavice srednje veličine.
U jedan tanjir sipati malo brašna, u drugi prezle, a u treći umućeno jaje.
Svaku pleskavicu prvo uvaljati u brašno, potom u umućena jaje, pa u prezle.
Pržite u tiganju, na zagrijanom ulju, prvo sa jedne, pa sa druge strane i pržene stavljati na papirni ubrus, da upije masnoću.

/Tanja Đorđević/aura.ba/