RECEPT DANA: Pogača sa šargarepom

Kad pročitate ovaj recept, odmah ćete poželjeti da ga pripremite i zato oprez… ne čitajte ako niste spremni da mijesite. Dakle, da krenemo za pogaču ili pogače ili pogačice …šta je potrebno?
Pogača sa šargarepom
Sastojci
Za tijesto:
400 g brašna (dodati po potrebi)
1 jaje
2 kašike ulja
2 šargarepe
1 kašičica soli
2 dl dl tople vode ili mlijeko
25 gr svježeg kvasca
1/2 kašičice šećera
Priprema
Šargarepu na najsitnije izrendati. U činiju staviti kvasac, šećer i vodu i sve promiješati pa ostaviti da kvasac naraste oko 10-ak minuta. Zatim dodati, jaje, ulje, so, šargarepu i brašno pa umijesiti tijesto. Pokriti krpom i ostaviti da naraste 20-ak minuta. Ponovo premijesiti i ponovo prekriti krpom i ostaviti da još jednom naraste. Tijesto podijeliti na dva dijela ili više (a ne mora može jedna po želji) oblikovati pogače, staviti u pleh sa razmakom i ostaviti da odmaraju, dok se rerna ne zagrije. Prije pečenja, premazati sa mlakim mlijekom ili umućenim bjelancem. Peći oko 20 minuta, na 200 stepeni. Gotove pokriti krpom nekoliko minuta pa navalite ručkati.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!