RECEPT DANA: Pletenice sa suhim grožđem

POTREBNO:

125 ml vode
100 ml mlijeka
25gr svježeg kvasca
1 kašičica šećera
3 ravne kašike šećera
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje
60 ml ulja
1 kesica vanilin šećera
1 kašika vinskog sirćeta
pola kašičice soli
oko 500 g brašna
Potrebno jos:
100 g suhog grožđa može i više po želji
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika mlijeka
Priprema:
U mlako mlijeko razmutiti kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. U posudu za miješanje viljuškom umutiti jaje, dodati šećer i vanilin šećer i fino sjediniti zatim sipati ulje , dodati sirće, vodu i nadošli kvasac, polovinu brašna, so, prašak za pecivo, pa promiješati kašikom, dodati suho grožđe i ostatak brašna pa umijesiti glatko tijesto da se ne lijepi za ruke.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta 1 sat. Gotovo tijesto podijeliti na 8 dijelova pa, zatim svaki dio, podijeliti na 3 loptice. Svaku lopticu rukama oblikovati u valjak. Uzeti 3 valjka, spojiti ih pri vrhu da se ne bi odvajali, i isplesti pletenicu pa redati u pleh obložen pek papirom za pečenje. Ostaviti da odstoje 20 minuta i prije pečenja ih premazati jajetom razmućenim sa malo mlijeka i peći u rerni zagrijanoj na 180˚C oko 15 minuta. Pečene pletenice pokriti krpom, ostaviti da se malo prohlade pa navalite!!!😋Prijatno.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara