RECEPT DANA: Pletenica s eurokremom

Pletenica s eurokremom– koja ne samo što je fina i prelijepa– sva je tako uvrnuta i šarena!!! Pa probajte nećete se pokajati.
Sastojci:
2dl toplog mlijeka
20 gr svježeg kvasca
400 gr brašna po potrebi dodati još
1 puna kašika šećera
prstohvat soli
50 ml ulja
1 jaje
1 žumance
Za premaz
1 bjelance
Za posipanje
šećer u prahu
Fil: 200 gr eurokrema
Priprema:
Razmutiti kvasac u toplo mlijeko sa kašičicom šećera i brašna pa ostaviti na toplom dok malo naraste.
U narastao kvasac dodati ulje, jaje, žumance, šećer, so i brašno, pa zamijesiti srednje meko tijesto. Pokriti i ostaviti da odmara oko 30-tak minuta dok se ne udvostruči.
Razviti tijesto u pravougonik i premazati eukremom i zamotati u rolatić i oštrim nožem rasjeći po sredini, duž čitave sredine. Vrhove spojiti i isplesti pletenicu prebacujući jedan dio testa preko drugog. Pletenicu premjestiti u pleh na papir za pečenje .Ostaviti da naraste 10 min dok se rerna zagrije a zatim premazati umućnim bjelancetom i peći na 200 C oko 30 minuta da fino zarumeni. Kad se malo prohladi, pospite je šećerom u prahu.Prijatno!!! Ideja iz časopisa Bakina peciva.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara