RECEPT DANA: Pečene dunje

pecene-dunje_1452343044Potrebno
• 3 dunje
• 75 g sjeckanih oraha
• 75 g sjeckanog suhog voća (smokve, kajsije, grožđice, brusnice)
• 90 g meda
• 4 kašike ruma
• 3 kašičice vaniline esencije
• 6 klinčića
• 1,5 kašičica cimeta
• 6 prstohvata muškatnog oraha
• 6 zvijezda anisa

Sastojci za preljev:
• 150 ml svježeg soka od narandže ili jabuke
• 2 kašike meda

Priprema
Dunje oprati i osušiti. Orahe i suho voće sitno isjeckati i izmiješati. Iz dunja izvaditi sjemenke i očistiti sredinu tako da imate malo veći otvor. U svaki otvor staviti šestinu oraha i suhog voća (suhe kajsije i smokve), staviti po jedan klinčić, preliti rumom u koji ste sipali vaniliju i med i sve sjedinili, posuti cimetom i muškatnim orahom i zabosti po jednu zvijezdu anisa. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagrije. Uzeti dublju posudu, prekriti papirom i naredati napunjene dunje. Ako imate još tečnosti od ruma, preliti po sjeckanom voću i orasima. Poklopiti folijom i peći pola sata. Otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok dunje ne porumene. Ako su dunje suhe, napraviti preljev od soka narandže i meda. Staviti u šerpicu sok i med i kuhati da se zgusne. Preliti sokom prije služenja. (oslobodjenje.ba)

Komentari

komentara