Recept dana: med od bundeve

Uzeti jednu manju žutu bundavu, malo je oprati spolja ili prebrisati sa mokrom krpom. Pomoću noža odsjeći vrh da kasnije se može upotrijebiti kao poklopac. Očistiti bundevu iznutra od sjemenki i vlakna. Ja sam pravila dvije vrste – jednu vrstu sam pravila sa livadskim medom, a drugu sa organskim šećerom (šećer po želji). U očišćenu bundevu staviti 1 kilogram meda ili šećera do vrha, poklopiti sa odsječenim dijelom bundeve, i ostaviti da odstoji 10 dana na prohladnom mjestu.

Bundevu staviti u dublju zdjelu ili tepsiju, da vam voda ne iscuri. Poslije odstojanog vremena procijediti sok, staviti u staklene tegle, obavezno držati u frižideru. Prilikom izljevanja meda iz bundave u tegle probijte nožem dno da izađe tečnost, pa poslije iz zdjele je lakše istresti u staklene tegle…

Može se jesti kao poslastica, 2-3 kašike dnevno ili zasladite sa njim čaj…

-Med od bundeve je idealan za liječenje bolesne jetre i bubrega, za izlučivanje žuči, mokraćnih kanala, raznih vrsta oboljenja crijeva, veliki sadržaj vitamina i karotena sadrži, ojačava imunitet, a posebno je koristan kod visokog holesterola i lijeka za mokraćne kanale.

(Fera H. Sarić/aura.ba)