Recept dana: MALO DRUGAČIJE ĆUFTE

Da ne bi bile obične ćuftice- ubacila sam PROSO i eto malo drugačije ćuftice. Mogu se služiti kao hladno predjelo ili toplo sa čačkalicom ili na drvene štapiće od ražnjića staviti dvije, tri ćuftice. Efektno je uz čašu vina🍷 ili pivo🍺..🙃🙃Živjeli!!!

Sastojci za ćufte sa prosom: 300 gr mljevenog mesa, 100 gr prosa, glavica crnog luka, 1 čehn bijelog luka, 1 mrkva, 1 kašika brašna, malo peršuna, so po ukusu
mljeveni biber po ukusu, začin po ukusu, malo aleve paprike slatke ili ljute, 1 jaje, 2 kašike ulja

Priprema
Proso oprati u više voda. U manju šerpu sipati vodu, pa dodati proso i kuhati na umjerenoj temperaturi 15-ak minuta tj. dok zrno ne postane mekano. Dobro ocijediti od vode i ostaviti da se ohladi.

Mljeveno meso, kuhani ohlađeni proso, sitno rendanu šargarepu i sitno sjeckan manji crni luk, sitno sjeckan i čen bijelog luka, sitno sjeckan peršun, malo bibera, malo soli, začin, jaje, ulje, aleve paprike i brašno. Sve lijepo sjediniti i ostaviti da odstoji 30 minuta, a i ne mora. Ponovo premijesiti i formirati kuglice tj. ćuftice i valjati u prezle. Pržiti na umjerenoj vatri. (Tanja Đorđević/aura.ba)