RECEPT DANA: Lazanje sa špinatom

Ovo je tipično jelo talijanske kuhinje, a sa popularnošću slijedi poznate špagete. Jednostavno je i brzo za pripremu, a ukusno i jeftino.

Sastojci 4 osobe

12 listova lazanja ulje za pečenje Za nadjev: 2-3 kašike maslinovog ulja 400 g paradaiz sosa 400 g špinata

Za bešamel umak: 200 g maslaca 150 g brašna 1,5 l hladnog mlijeka Muškatni oraščić 6 kašika naribanog parmezana 5 jaja so 1 kašika vegete

Za posipavanje: 50 g naribanog parmezana

Priprema

Paradaiz sos stavite na zagrijano maslinovo ulje i pirjajte dok dio tekućine ne ispari. Špinat očistite, operite i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi. Ohladite ga i nasjeckajte. Na maslacu malo popecite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte oko 5 minuta neprestano miješajući. Dodajte muškatni oraščić, malo soli, i bešamel umak je gotov. Malo ga ohladite, umiješajte istučena jaja kojima ste dodali Vegetu, parmezan i nasjeckani špinat. Lazanje skuhajte, ali ne do kraja, ocijedite i malo ohladite. Na dno nauljene vatrostalne posude (veličine 22×36 cm) složite dio lazanja. Po njima rasporedite dio umaka od pelata, prekrijte dijelom bešamela i špinata, zatim ponovite postupak i završite lazanjama. Sve prelijte ostatkom bešamela i špinata, pospite ribanim parmezanom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu oko 180°C. Pecite ih oko 40 minuta. Pečene lazanje ostavite stajati 10-ak minuta, a zatim ih poslužite. Savjet: Lazanje se pri kuhanju neće slijepiti ako vodi dodate kašiku ulja.

Komentari

komentara