RECEPT DANA: Langošice!

STOP! Obratite pažnju! Ovake komade nećete naći u prodavnici, zato zapišite recept i zasucite rukave – poručuje Tanja Đorđević, najpoznatija i najnagrađivanija srbijanska kuharica.

Ovoga puta, po Tanjinom uputstvu napravite jednostavne, fine, mekane i hrskave ujedno i kratkotrajne komade od dizanog tijesta prženog u vrelom ulju, koji se, mogu jesti sa raznim preljevima i dodacima: ajvar, sir, majonez, kečap, čokolada, pekmez, sa bijelim lukom…

Nestanu rekordno brzo svaki put – kaže Tanja.

Tijesto:
600 gr brašna (ako treba dodati još)
200 ml mlijeka
2,5 dl vode
40 gr kvasca
2 kašičice soli
1 kašićica šećera
1 jaje
Ulje za prženje

Za nadjev:
kiselo mlijeko
po ukusu bijeli luk
po ukusu sir
po ukusu slanina ili šunka može i ne mora

Priprema:
U toplo mlijeko staviti šećera i izmrvljeni kvasac da se aktivira. Kada je kvasac gotov dodati razmućeno jaje i mlaku vodu, so i brašno. Pa zamijesiti malo ljepljivo, glatko tijesto. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. Tijesto izručiti i na pobrašnjeni sto, oblikovati u obliku veknice pa rezati loptice. Svaku lopticu rukom razvaljati, veličine plitkog tanjira. Pržiti u dubljem ulju na srednjoj temperaturi dovoljno je svaku stranu peći po dva tri minuta sa obje strane i odmah stavljati na papirnati ubrus da se upije višak ulja. Premazati ih kiselim mlijekom u koje ste dodali rendani bijeli luk. Na kraju pospite sirom i i poslužite.

(aura.ba)

Komentari

komentara