RECEPT DANA: Kukuruzni hljeb

Naše bake” koje su živjele na selu, udavale su se u kuće gdje je već živjela njegova majka, vrlo često i baba, pa je tu obično bila neka jetrva, zaova i ko zna ko. Pa su onda 3, 4 ili 5 žena raspoređivale posao: jedna je prala veš, druga hranila živinu, treća okopavala baštu, četvrta se bavila kuhinjom i mijesila hleb…👌Hljeb se ranije mijesio jednom nedjeljno!!!! (ne znam da li bi baš današnji “savremen muškarac” uživao u tom, ma kako majstorski napravljenom hljebu. Tako je bilo nekada, a evo jedan recepte za svježi hljeb za jedan dan. 150 g kukuruznog brašna
2 dl vrele vode
350 g brašna (bijelo meko)
2 dl mlijeka ili vode
25 g kvasca
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Priprema
2 dl vode prokuhati, sipati u kukuruzno brašno, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
U mlako mlijeko staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da nadođe.
U prohlađeno kukuruzno brašno sipati nadošli kvasac, ulje i so, pa izmiješati i dodati 350 gr. bijelo brašno, umijesiti fino glatko tijesto. Po potrebi dodati još brašna. Ostaviti da tijesto naraste. Gotovo tijesto izručiti na radnu površinu oblikovati po želji i staviti u posudu (obloženu pek papirom) sa poklopcem (nema potrebe zagrijevati posudu) i premazati mješavinom ulja i vode i posuti kukuruznom palentom. Ostaviti da miruje oko 20 minuta. Prije pečenja zasjeći tijesto po želji pa staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta sa poklopcem. Ispečen hljeb izvaditi iz šerpe i uviti u krpu! Prijatno!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara