RECEPT DANA: Krofne od krompira

Za kvasac
25 gr kvasca
1 dl mlijeka
1 kasicica šećera
1 kašičica brašna

Za tijesto
300gr brašna po potrebi dodati još
150gr kuhanog krompira
2 jaja
50 g šećera
50 gr mast ili ulje
prstohvat soli
kora 1 limuna

Priprema:
Kvasac razmutiti sa 1dl mlakog mlijeka kašičicom šećera i kašičicom brašna da se aktivira.

Skuhati pire od krompira ili ako vam je ostalo od ručka, pa u njega dodati brašno, nadošli kvasac, jaja, šećer, mast, so i rendanu koricu limuna. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da nadođe 1 sat.
Tijesto premijesite i razvaljati ga na pobrašnjenu radnu površinu (od prilike 7-8 mm). Čašom vadite krofne i ostavite da se odmore 15-ak. minuta (otresti sa krofni suvišno brašno) i pržite ih u zagrijanom ulju koje ne smije biti previše vrelo da se ne desi da spolja potamne a da unutra budu nepečene).
Gotove krafne posuti šećerom u prahu i sa džemom!!!

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara