RECEPT DANA: Krofne koje se ‘smiju’

Krofne koje se ‘smiju’ (imaju bijeli krug)
Bez tog kruga krofna vas ‘ne poziva’ da je pojedete.
( ‘u zagrijano ulje staviti krofnu da se prži, ali tako da se strana koja je stajala gore dok su krofne narastale bude spuštena na ulje). ‘ E to je fora da krofne dobiju bijeli krug.

Sastojci
150 ml mlijeko toplo
150 ml voda topla
1 kašike šećera
25 gr kvasac
1 jaje
prstohvat soli
600 gr brašno
2 kašike ulja
U posudu pomiješati mlijeko, vodu, kvasac, jaje šećer i so. Sve fino sjediniti, pa postepeno dodati polovinu brašna. Svo vrijeme miješati kašikom, zatim dodati ulje i ostatak brašna, pa umijesiti tijesto rukama da bude meko, ali da se ne lijepi za prste. Pokriti i ostaviti da udvostruči…

Nakon toga, sipati tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, i uz pomoć oklagije rastanjiti tijesto debljine 1 cm i vaditi uz pomoć pobrašnjene tanje čaše krugove. Preostalo tijesto premijesite ponovo i izvadite krofne ili tako ispržiti. Pokriti ostaviti da taman dok se ugrije ulje u dubljoj široj šerpi za prženje. Nadošle krofne stavljati u vruće ulje (ulje ne smije biti previše vruća jer će krofne brzo preplanuti) i pržiti krofne sa jedne i druge strane, vaditi ih na ubrus da upije masnću. Gotove krofne posuti šećerom u prahu ili namazati po želji. (Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju).

/Tanja Đorđević/aura.ba/