RECEPT DANA: Kisela pita sa kupusom

Sastojci:
300 ml mlake vode
250 gr integralnog brašna
250 gr pšeničnog bijelog brašna-dodati još po potrebi
25 gr svJežeg kvasaca
prstohvat šećera za kvasac
1 kašičica soli
2 kašike ulja
Priprema:
U toplu vodu razmutiti kvasac, šećer i brašno 2 kašike, pa ostaviti da malo nadođe.
Potom dodati ulje, so i brašna pa zamijesiti fino meko tijesto da se ne lijepi za ruke.
Gotovo tijesto pokriti i ostavite da naraste oko 30 minuta.
Naraslo tijesto premesiti na pobrašnjenoj površini pa napravite 5 do 6 jufkice. Svaku jufkicu, staviti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom je razvlačiti, što tanje.
Na tako tanku koru razvučenu nanijeti fil otpriliko oko 2 kašike pune, nema potrebe uljiti kore, pa uviti kao rolat pa u oblik puža i staviti na sredinu u podmazanu tepsiju ili na pek papir. Tako uradite sa svim ostalim lopticama, a svaku sljedeću uvijati oko prethodne.
Odozgo pitu premazati sa malo ulja i stavite da još malo da naraste taman dok se ugrije rerna na 200 stepeni pa staviti da se peče 30 minuta pa isključiti šporet i neka još malo tako odstoji. Gotovu pitu izvaditi iz šporeta i poprskati je malo vodom i pokriti suhom, a preko suhe malo vlažnom krpom tako bude mekša . I to je to.

Priprema nadjeva od kupusa:
1 glavica kiselog kupusa
struk praziluka ili crni luk( 1veća glavica)
mljeveni biber po ukusu
1 dl ulje
Priprema
Isjeckati glavicu kupusa na sitne kockice i iscediti između dlanova što više može. U šerpu na ulju prodinstati sitno sjeckani praziluk da omekša. Omekšalom luku dodati sjeckani kupus i dinstati na tihoj vatri da kupus omekša (kao za podvarak). Gotov kupus začiniti samo biberom.Nema potrebe soliti jer je kupus već slan. Prijatno!!!

(Tanja Đorđević/aura.ba)