RECEPT DANA: Kako napraviti perece

Tijesto:
2 dl toplog mlijeka
1 dl jogurta
100 gr raženo
100 gr ovseno
250 do 300 gr bijelog brašna meko; postepeno dodavati
25 g svježeg kvasca ili suhi 10 gr
1 prstohvat šećera
1 kašičica soli
50 ml ulja
1 žumance
Za premaz:
1 bjelance

Priprema
U mlako mlijeko rastopiti kvasac dodati šećer i 2 kašike bijelog brašna i ostaviti da se malo nadigne oko 10 minuta. U nadošli kvasac dodati žumance, ulje, raženo i ovseno brašno pa zatim bijelo brašno postepeno dodavati onoliko da se umijesi fino glatko tijesto da se ne lijepi za ruke. Ostaviti tijesto na toplom da miruje 30 minuta. Od naraslog tijesta kidati manje komadiće tijesta, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece pa slagati u pleh obložen pek papirom.

Tako oblikovane perece ostaviti da još malo narastu taman dok se rerna ugrije 200 stepeni. Prije nego što se stave, premazati ih umućenim bjelancetom (četkicom je najbolje premazati) i posuti sjemenkama po zelji. Perece peći 15 minuta da dobiju blago žutu boju. Prijatno!!!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara