Recept dana: Kakao-griz pita

Vidjećete i sami da se lako pravi, recept je prilično jednostavan. Idu obične, standardne namirnice što nam govori da je ova poslastica jeftina. A pravi je dokaz da i jeftine poslastice mogu biti i te kako lijepe i ukusne. Zato zapišite recept i uposlite šporet.

Za korice
100 g masti, 1 jaje, 3 kašike meda, 2 kašike kakao praha, 50 ml mlijeka, 270 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone,

Za kremu
500 ml mlijeka, 4 kašike šećera, 60 g griza, 50 g bijele čokolade
Priprema:
Umijesite tijesto i podijelite ga na 2 jednaka dijela. Neka stoji dok vi pripremate kremu.
U malo mlijeka dodajte šećer i griz, promiješajte, a ostatak mlijeka stavite na ringlu da provri. U tankom mlazu sipajte razmućeni griz, neprestano miješajući. Dodajte čokoladu i rastopite je u grizu. Ostavite da se malo prohladi, povremeno promiješajte da se ne bi stvorila korica.
Sada razvucite posebno obje kore na papiru dim.20×30 cm. Neravne krajeve odsijecite, ponovo umijesite rukama i napravite keksiće, super su za grickanje uz čaj.
Prvu koru sa papirom stavite u odgovarajući pleh i izbockajte je viljuškom na nekoliko mjesta. Na koru sipate mlaku kremu. Drugu koru takođe izbockajte viljuškom i stavite je naopako preko kreme, tako da vam papir bude odozgo. Skinite papir i rukama nježno poravnajte odozgo kako bi se krema i kora priljubile.
Pecite pitu na 180 stepeni oko 10 mnuta. Vodite računa da ne prepečete pitu, korice su mekane kad se izvade iz rerne, ali poslije očvrsnu. Pitu ohladite u frižideru preko noći, obavezno, pa je tek ujutru isijecite na štanglice i pospite prah šećerom.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!