RECEPT DANA: Hurmašice sa pekmezom i susamom, bez jaja

DSC_9784Za ove sočne hurmašice potrebno vam je sljedeće:

TIJESTO: 3 kašike pekmeza od jabuka, 1 šolja vode, 2 šolje ulja, 3,5 šolja brašna (vidjećete sami od gustine tijesta, možda i 4), 300 grama susama i 1 prašak za pecivo.

AGDA: (6 fildžana/šoljica šećera, 1 šolja vode i 3 kašike pekmeza od jabuka).

Dobiveno tijesto ne treba biti pretvrdo, zapamtite. U veću šerpu staviti ulje, pekmez i vodu i staviti na vatru da prokuha.  Kada skinemo sa vatre u  to dodamo brašno pomiješano sa praškom za pecivo i susam i sve dobro izmiješamo. Oblikujemo hurmašice i redamo u pleh, najveći što imate. Od ove smjese otprilike izađe 50-60 komada hurmašica.

DSC_9782Rernu zagrijati na 200 C, potom ubaciti hurmašice i smanjiti na nekih 150 C i peći oko sat vremena. (Možete i na 180 C ali morate paziti jer mogu da izgore). Dok se hurmašice peku pripremite agdu. Ubacite šećer, vodu i pekmez i pustite samo da prokuha.

DSC_9783Hurmašice izvadite iz rerne i prelijte vruće hurmašice sa vrućom agdom i ostavite da popiju agdu. Ja sam pravila hurmašice srednje veličine pa sam dobila dva pleha puna hurmašica – kaže Aurina čitateljka iz Sarajeva.

(aura.ba)

Komentari

komentara