RECEPT DANA: Hljeb sa tikvicom

Ne znam da li ste probali pa ako niste –IZVOLITE❗❤

(ps.nema šanse da neko pogodi da su tikvice u tijestu).

Sastojci: 350- 400 gr brašna, 20 g svježeg kvasaca, 1 kašičica šećera, 150 ml tople vode, 50 ml ulja, 1 kašičica soli, šaka ovsenih pahuljica.
Za pire: 200 g tikvica,1 jaje, prstohvat soli.
Priprema1: Tikvicu, izrezati na kolutove, posoliti i ostaviti da ispusti višak tečnosti. U blender staviti osušene tikvice, 1 jaje i samljeti u pire.
Priprema 2: U mlaku vodu staviti kvasac, kašičicu šećera i jednu kašiku brašna, promiješati i poklopiti dok kvasac raste oko desetak minuta.
U vanglicu sipati brašno, so, ovsene pahuljice, ulje, dodati pire od tikvice i narasli kvasac i zamijesite tijesto. Tijesto treba da bude meko i malo ljepljivo. Ostaviti da se tijesto udvostruči. Naraslo tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu premijesiti i staviti u kalup, pokriti i ostaviti da jos malo naraste. Peći 30 do 35 minuta na 180 stepeni. Pečen hljeb izvaditi iz kalupa, pokriti krpom i ostavite da se ohladi. Prijatno!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

error: Content is protected !!