Recept dana: Hljeb sa posebnom koricom

Vruć, hrskav spolja, a iznutra mekan kao duša!…
Hljeb sa posebnom koricom
Potrebno za tijesto:
25gr svježeg kvasca
1 kašika šećera
250ml tople vode
400-500gr brašna
2 kašike ulja
1 kašičica soli
Za premazivanje:
1 bjelance
1 kašika hladne vode
Za posipanje pleha
1 kašika kukuruznog brašna
Priprema:
U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.U gotov kvasac dodati ulje, so, brašno i postepeno zamijesiti fino glatko tijesto da se ne lijepi za ruke ( po potrebi dodati još brašna). Malo nauljiti posudu i ostaviti tijesto da naraste. Naraslo tijesto premijesiti i ostaviti ga da raste još 30-ak minuta.
Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i posuti kukuruznim brašnom. Gotovo tijesto premesiti i oblikovati u veknu pa staviti u pleh i ostaviti još jednom da naraste oko 20-ak minuta. Za to vrijeme pomiješati bjelance i vodu i premazati veknu i nožem napraviti nekoliko rezova. Peći hljeb na 200 stepeni da lijepo porumeni. Pečen hljeb prebaciti na žicu da se prohladi. Prijatno!!!

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!