Recept dana: HLJEB SA KROMPIROM

HLJEB SA KROMPIROM–izuzetno mekan hljeb – prosto nevjerovatno! Zato, domaćice, zasucite rukave i umijesite ovaj sjajan hljeb svojoj porodici i uživajte!!
Sastojci:
oko 500 gr brašna
200 gr kuhanog krompira (može da se koristi i ostatak domaćeg pire krompira ili instant pire krompir.)
150 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
2 kašike mast ili ulje
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
7 gr suhog kvasca ili 25 gr svezeg

Oljušten i skuhan krompir umutitii zajedno sa mlijekom i mašću (krompir treba da vruć a ne previše). U umućenu masu staviti kvasac i šećer i ostavite 10-15tak minuta da počne malo da radi. U činiju staviti pola količine brašna, so i vodu, dodati masu sa krompirom i izmiješati rukama. Umijesiti glatko tijesto postepeno dodavajući preostalo brašno. Gotovo tijesto malo nauljitii uljem pokriti i ostavite 1 sat da nadođe. Zatim premijesiti i oblikovati po želji, staviti u kalup obložen pek papirom. Pokriti i ostavite još 20 minuta da nadođe. Nadošli hljeb premazati malo uljem, zasjeći na par mjesta i stavite da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečen hljeb zaviti u krpu i staviti u kesu kako bi omekšala korica. Hljeb sa krompirom biće svjež i sutradan, neće se mrviti, a korica će biti mekana. Ideju za hljeb vidjela ovdje:
http://raznajela.blogspot.com/…/hleb-sa-krompirom-hleb-sa-g…

(Tanja Đorđević/aura.ba)

error: Content is protected !!