RECEPT DANA: Hljeb na brz i jednostavan način

Sastojci
1 kg brašna
400-500 ml tople vode
7 gr svježeg kvasca
1 kašika soli
Priprema:
U veću vanglu sipati vodu i kvasac pa izmiješati da se kvasac rastopi. Zatim dodati brašno i so pa miješati kašikom da se fino izjednači. Tijesto treba da bude mekano i ljepljivo. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da raste oko pola sata pa promiješati i tako jedno 4 do 5 puta promiješati u prolazu, a u međuvremenu za tih pola sata čekanja može se nešto i uraditi, obrisati prašina, ispeglati veš……iscjepati neko drvo….dotjerati…

Potom u jednu posudu sipati jednu šolju brašna. Gotovo tijesto kidati rukama pa spustiti u posudu sa brašnom pa uvaljati sa svih strana i oblikovati jufku pa staviti u posudu obloženu pek papirom sa poklopcem tako uraditi sa još tijesta znači 3 loptice da budu i staviti jednu pored druge. Ja sam jednu 4. jufku ostavila pa u manju posudu metnula i ispekla. Gotove jufke u šerpi izrezati nožem, po dva reza dovoljno na svakoj loptici. Pokriti poklopcem. Uključiti rernu da se ugrije na 200 stepeni pa peći oko 40 minuta. Prijatno!!

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara