RECEPT DANA: Gurabije sa kikirikijem

Dodaci (po želji): Orasi, lješnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bijela, mliječna) šarene ili čoko mrvice, izrendana korica narandže ili limuna…
Potrebno je:
2 jaja
150 gr šećera
2 dl kiselog mlijeka
1,5 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
1 vanilin šećer
50 gr mljevenog kikirikija
500gr brašna po potrebi dodati

Priprema:
Izmiješati jaja, šećer, kiselo mlijeko, ulje, vanilin šećer,kikiriki, pecivo i sodu. Zatim dodati brašno i umijesite srednje-tvrdo tijesto da se odvaja od posude. Kidati komadiće tijesta veličine većeg klikera, valjati u glistu, pa krajeve spojiti da bi se dobio vjenčić. Redati na pleh obložen papirom za pečenja, sa malim razmakom između. Pecite ih u prethodnoj zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta ili dok blago ne porumene.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara