RECEPT DANA: Griz hljeb

Sastojci:
125 ml tople vode
125 ml toplog mlijeka
1 kašićica šećera
20 gr kvasca
oko 350 do 400 gr brašna
1 šolja griza (šolja-200ml)
1 kašičica soli
2 kašike ulja
Priprema:
Pomiješati vodu, mlijeko, šećer i 200gr brašna i umutiti kašikom. Pokriti i ostaviti da duplo naraste.
Zatim dodati ostatak brašna, griz , so 1 kašiku ulja i umijesiti tijesto. Treba da bude mekano. Pokriti i ostaviti da naraste. Gotovo naraslo tijesto podijeliti na dva dijela i oblikovati dvije veknice, a mogu se napraviti i manje lepinje, staviti ih na pleh obložen sa papirom za pečenje. Premazati ih uljem i ostaviti da rastu još 30-ak minuta.
Peći veknice 25-30 minuta na 200 stepeni, dok blago ne porumene. Ako počnu da tamne prije vremena, pokriti ih folijom. Nakon pečenja ostavite ih u pleh i pokriti krpom dok se ne ohlade. Fenomenalnog je ukusa.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

error: Content is protected !!