RECEPT DANA: Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom

Stručnjaci odavno preporučuju da malo smanjimo unos mesnih specijaliteta i povećamo unos povrća

Uz ove poplete od graška, kukuruza i sira to uistinu neće biti problem. Toliko su ukusne da će bez problema na tanjuru zamijeniti i popularne faširance, a slobodno ih iskoristite i za fini povrtni burger.

Sastojci za polpete:

300 grama kuhanog graška
100 grama kuhanog kukuruza
100 grama ribanog tvrdog sira po želji (Parmigiano Reggiano, Grana Padano itd.)
100 grama krušnih mrvica
1 manji luk
1 veliko jaje
šaka peršinova lišća
sol, papar, čili i drugi začini po želji
4 kašike ulja za pečenje

Priprema polpeta:

1. U blender ili sjeckalicu stavite grašak, kukuruz, luk narezan na četvrtine, peršin i jaje. Usitnite sastojke na veličinu koju želite. Ako volite rahlije polpete, nemojte ih predugo usitnjavati, a ako pak volite guste i zbite, slobodno smjesu razradite dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu.

2. Smjesu iz blendera ili sjeckalice premjestite u posudu. Posolite, popaprite i začinite s drugim začinima po svom ukusu. Dodajte naribani sir i dobro promiješajte. Sada pomalo u smjesu počnite dodavati krušne mrvice uz miješanje, sve dok ne osjetite da je smjesa kompaktna i da je možete oblikovati rukama.

3. Ruke malo navlažite vodom, zagrabite jednu veliku kašiku smjese, oblikujte je u kuglu i zatim dlanovima malo spljoštite. Napravljene polpete položite na tanjur. U dubljoj tavi ili nekoj drugoj zdjeli zagrijte ulje na vatri srednje jačine. Kada je ulje ugrijano, položite polpete u posudu i sa svake strane pržite nekoliko minuta dok se ne stvori lijepa korica. Nakon pečenja polpete položite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.

Dobar tek!