RECEPT DANA: Domaći ražani hljeb


Sastojci
200 g pšeničnog bijelog brašna
300 g raženog brašna
20 g kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
300 ml mlake vode
1 kašika masti
Priprema
Staviti kvasac u malo mlake vode da nadođe sa šećerom. Zatim ga pomiješati sa bijelim i raženim brašnom, dodati ostatak vode, so i mast. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki rastanjti elipsasto i uviti kao rolatić. Ostaviti još 30 minuta da tijesto odmori. Prije pečenja zasjeći nožem na 3-4 mjesta, a onda staviti u zagrijanu rernu da se peče oko 30 minuta na 200°C. Provjeriti čačkalicom da li je tijesto pečeno u sredini, ako na čačkalici ne ostane tijesta, onda je gotovo. Kada je hljeb pečen izvaditi ga iz pleha i umotati u krpu, dok se ne ohladi.
Prijatno grickanje!

Komentari

komentara