RECEPT DANA: Domaći jogurt

Za 1 litar jogurta biće potrebno:

1 l mlijeka
50 ml jogurta

Priprema
Mlijeko prvo skuhati i prohladiti. Temperaturu provjeriti tako što ćete umočiti prst ako se ne se ne opečete – to je prava temperatura mlijeka.

U drugu posudu sa poklopcem najbolje je sipati jogurt. Pa dodati mlijeko i dobro sve promiješati poklopiti posudu i zamotati u neki peškir ili još bolje ćebence i ostavite da odstoji 3 do 4 sata na toplom mjestu a može i duže.
Gotov jogurt staviti u frižider da se ohladi do upotrebe!!!

Taman dok se jogurt hladi spremite proju i uživajte!!!!

Proja sa tri vrste brašna
Potrebno;
125 gr mješavina integranog i heljdinog brašna
125 gr kukuruznog bijelog brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 ml jogurta
100 ml kisele vode
100 gr sira
1/2 kašičice soli
2 jaja
100 ml ulja
Priprema:
Jaja prvo malo ulupati žicom pa dodati ulje, jogurt, kiselu vodu, so i izmiješati. Zatim dodati brašna prašak za pecivo i sve fino izmiješati da se dobije kašasta smjesa.Ubaciti u smjesu sir i promiješati sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni.
U smjesu po želji može se dodati spanać, blitva, lišće od mladog luka, svježa paprika isjeckana na kockice, lanene sjemenke, susam, bundevine sjemenke, ako volite i mesne prerađevine pileća prsa ili šunku. Proju možete obogatiti ukusima koje volite.Uživajte!!!
(ja pekla utepsiji br26)

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!