RECEPT DANA: Domaći forneti

Sastojci:
200 ml vode hladne
200 ml mlijeka toplog
100 ml ulja
oko 800 gr brašna
25 gr svježeg kvasca
250 gr margarina mrzlog
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za punjenje po želji: džem ili krem, a može i pola pola

Priprema:
U toplo mlijeko izmrviti kvasac i dodati šećer i kašiku brašna lijepo promiješati i ostaviti da malo nadođe 10-ak minuta. Zatim dodati ulje, so, hladnu vodu i brašno pa zamijesiti mekano i glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj radnoj površini rasitniti gotovo naraslo tijesto u pravougonik, pa narendati na 2/3 margarin.

Preklopiti onu trećinu gdje nije narendan margarin. Preklopiti i drugu trećinu. Sad tako dobijenu deblju traku presaviti na još po trećinu. (postupak za preklapanje kao kod žužu ili salćiće).
Ostaviti 5 minuta da miruje pa opet razvući i ponoviti postupak presavijanja još jednom pa opet 5 minuta mirovanja i još jednom presavijanje pa opet mirovanje 5 minuta.
Poslije 5 minuta mirovanja razvući tijesto na otprilike 0,5 cm debljine. Isjeći nožem na manje pravougaonike . Svaki pravougaonik sa jedne strane zasjeći 3 crte ili više nožem. Zatim 1 kašičicu nadjeva staviti na drugu stranu i preklopiti, i viljuškom zatvoriti i redati u pleh obložen pek papirom. Peći na 220 stepeni 10 – 15 minuta dok ne porumene. Pečene posuti šećerom u prahu i poslužiti i malo pričekatii da se ohlade jer je nadjev jaaaaako vreo.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!