Napravite crvene ćuftice sa kupusom.
Sastojci:
- Za ćuftice:
- 250 g mljevenog mesa
- 30 g sojinih ljuspica
- 2 čehna bijelog luka
- 2 kašičice crvene mljevene paprike
- mljeveni biber
- mješavina suhog biljnog začina
- 1 jaje
Za kupus:
- 1 srednja glavica kupusa
- 2 čehna bijelog luka
- 1 veza peršunovog lista
- crvena mljevena paprika
- mljeveni biber
- mješavina suvog biljnog začina
- 7 dl paradajz soka
- ulje
Priprema:
- Soju potopiti u vrelu vodu, pa je ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga isprati i dobro procijediti.
- U mljeveno meso dodati jaje, soju i isjeckan bijeli luk. Zatim posuti crvenom mljevenom paprikom, te dodati bibera i mješavinu suvog biljnog začina po ukusu. Sve dobro sjediniti.
- Kupus isjeći na trake široke oko 1 cm, staviti u šerpu, te ostaviti da se dinsta na ulju i malo vode oko 10 minuta.
- Dodati crvenu mljevenu papriku, biber i mješavinu začina po ukusu, uliti paradajz-sok i kuvati dok kupus ne omekša.
- Za to vrijeme od mljevenog mesa oblikovati kuglice, pa ih pred kraj kuvanja kupusa spustiti u šerpu. Kuvati ih oko 10 minuta, a potom provjeriti da li su kuvane u sredini.
- Na kraju dodati sitno isjeckan bijeli luk i peršun i lagano promiješati.