RECEPT DANA: Bundevine lisnate kiflice


Sastojci
Potrebno je:
500 g brašna
20 g kvasca
150 g hladne vode
150 g mlakog mlijeka
200 g bundeve (pečene i ispasirane)
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 žumance
150 ml ulja
Za premaz:
1 bjelance (blago umućena)
po želji susam
Priprema

U činiju staviti kvasac, šećer, malo brašna, mlako mlijeko i pomiješati, pa ostaviti da miruje oko 15 minuta. Zatim dodati bundevu, žumanca, ulje, so, hladnu vodu i brašno. Zamijesiti tijesto, pa podijeliti na 4 dijela. Svaki dio oblikovati u obliku pravougonika i na svaki dio narendati margarin i svaki uviti u rolat. Pokriti i ostaviti 30 minuta da miruje. Uzeti prvi rolat, podijeliti na 5 dijelova, od svakog dijela napraviti lopticu, malo oklagijom rastanjiti, pa na svaku narendati margarin.

Redati jednu preko druge, na posljednju ne ide margarin, pa tako naredane opet oklagijom rastanjiti i izrezati na trouglove. Na svaki trougao stavite punjenje po želji, urolati, staviti u pleh obložen pek papirom. Tako uraditi i sa preostala 3 rolata. Tako gotove kifle ostaviti 20 minuta da odstoje. Zatim premazati umućenim bjelancem, posuti susamom i peći na 200 stepeni dok ne porumene oko 20-ak minuta. Poslužite ih tople ili hladne, svakako su ukusne i hrskavo meke. Prijatno! /Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara