Recept dana: Bundevaste kajzerice i kiflice 2 u 1


Sastojci
20 g svježeg kvasca, oko 600 g brašna, 300 g pirea od bundeve, 120 ml mlakog mljeka, 1 žumanac, 100 ml ulja, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice šećera, 1 kašičica praška za pecivo, premaz: 100 g omekšalog margarina, 1 bjelanac, sjemenke.

Bundevu isijecite na kriške, umotajte u alu foliju i ispecite u rerni. Kad se malo prohladi, odvojite koru, a bundevu ispasirajte viljuškom i ostavite da se još malo prohladi.
Kvasac rastvorite u mlakom mlijeku, dodajte prohlađenu bundevu i sve ostale sastojke za tijesto, jedan po jedan, s tim što brašno dodajete malo po malo i mijesite. Količina brašna zavisiće od toga koliko je bundeva vodena. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se udvostruči.
Nadošlo tijesto razvucite na pobrašnjenoj podlozi u obliku pravougaonika na debljinu od oko 0,5 cm i premažite ga omekšalim margarinom pa sklopite kao knjigu, desnu stranu do pola, levu preko, pa donju stranu do pola i preklopite gornjom stranom. Ponovo razvucite tijesto u obliku pravougaonika i presijecite na 4 trake. Svaku traku isecite na uske trouglove i motajte malene kiflice.
Kiflice stavite na papirom obloženi pleh i premažite ih bjelancetom koje ste lagano umutili viljuškom i posipajte malo sjemenke odozgo. Ostavite ih da još malo nadođu u plehu, a zatim ih ispecite u zagrejanoj rerni na 180 st. dok lijepo ne porumene, oko 10 minuta.
Recept za kajzerice >>>Postupak pripreme tijesta je isti kao i kod lisnatih kiflica, jedino što tijesto ne treba da premazujete margarinom već da ga podijelite na 10-ak jednakih dijelova, oblikujete loptice i poredate ih na papir u plehu, premažete bjelancem i pospete sjemenkama. Ispecite kajzerice u zagrijanoj rerni na 180 st. dok lepo ne porumene odozgo.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!