RECEPT DANA: Bundevaste cimet rolnice

Potrebno za tijesto:
25 gr svježeg kvasca
200ml mlijeka
50gr omekšale masti ili ulja
1 jaje
150gr šećera
200 gr pirea od bundeve
prstohvat soli
oko 700 gr brašna
Za fil:
2 kašika mlijeka
50-70gr šećera
cimet po ukusu
ili po želji filujte džemom ili čokoladom ili…….ii…
Priprema:
Rastvoriti kvasac u toplom mlijeku sa kašikom šećera i brašna i ostaviti da malo nadođe. Zatim u narasli kvasac dodati mast, jaje, ostatak šećera, bundevu, so pa sa brašnom zamijesiti tijesto. Pokriti i ostaviti da se udupla.
Gotovo naraslo ijpodeliti na dva dijela i svaki rastanjiti u pravougaonik. Premazati ga sa malo mlijeka, posuti šećerom i cimetom. Uviti u rolat i sjeći rolnice željene debljine. Redati ih u pleh, obložen pek papirom sa malim razmakom. Ostaviti ih da rastu još malo oko 20-ak minuta da rastu pa ih peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni da porumene. Gotove rolnice posuti po želji šećerom u prahu!!! (Tanja Đorđević/aura.ba)